ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏွင့္က်န္းမာေရး
ကြၽန္မတို႕ စားသံုးေနတဲ့ ဟင္းလ်ာထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ ေဆးဖက္၀င္ပါတယ္ ဆိုတာ စားသံုးသူေတာ္ေတာ္မ်ား မ်ား သိၾကပါတယ္. . ဘယ္လိုေရာဂါမ်ိဳးေတြအတြက္ ေဆးဖက္၀င္တယ္ဆိုတာကို ေလ့လာၾကည့္တဲ့ အခါမွာ
ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ အဓိကအားျဖင့္ ေရာဂါၾကီးသံုးခုကို ကာကြယ္ကုသရာမွာ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္..
၁။ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳေရာဂါ
၂။ HIV ေရာဂါ
၃။ ခုခံအားစနစ္ႏွင့္ ပက္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား (Immunological Diseases) မ်ားကို ကုသရာမွာ ထိေရာက္တဲ့ အစားအစာတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္. .
၂။ HIV ေရာဂါ
၃။ ခုခံအားစနစ္ႏွင့္ ပက္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား (Immunological Diseases) မ်ားကို ကုသရာမွာ ထိေရာက္တဲ့ အစားအစာတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္. .
ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳေရာဂါအတြက္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ပါတဲ့ အခါးဓာတ္နဲ႕ အဖန္ဓာတ္ေတြဟာ ေသြးထဲမွာရွိတဲ့ Glucose သၾကားဓာတ္ကို က်ေစႏို္င္တဲ့ သတၱိရွိပါတယ္. . Glucose ေတြဟာ ေသြးထဲကို အမ်ားၾကီးေရာက္မလာလို႕ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ေ၀ဒနာေတြအတြက္ အက်ိဳးရွိပါတယ္. ဒါေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳသမားေတြဟာ ၾကက္ဟင္းခါသီးကိုစားရင္ မ်ားစြာာ အက်ိဳးရွိပါတယ္. . .
ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ေဆးဖက္၀င္ေအာင္စားရင္ အစိမ္းအတိုင္း ပါးပါးလွီးၿပီး တို႕စရာလို လုပ္စားမွသာ ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္. .အပူေပးရင္လည္း ခဏတျဖဳတ္ အစိမ္းေၾကာ္ ေၾကာ္သလိုမ်ိဳး လုပ္မွ အာနိသင္ရမွာျဖစ္ပါတယ္. .
ဆီးခ်ိဳေရာဂါေ၀ဒနာရွင္ေတြက စားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ တစ္ေန႕ကို ၾကက္ဟင္းခါးသီး အေနေတာ္ တစ္လံုးရဲ႕ ¼ ေလာက္ စားရင္ လံုေလာက္ပါတယ္.
HIV လူနာမ်ားကို Traditional Medicine အေနနဲ႕ ကုသတဲ့ အခါမွာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို အဓိကအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးထဲမွာ ပါတဲ့ MAP 30 ဟာ HIV-1 ဗိုင္းရပ္စ္မ်ားကို မ၀င္ႏိုင္ေအာင္ ဟန္႕တားႏိုင္တဲ့ အျပင္ ကူးဆက္ၿပီးသား ဆဲလ္ေတြမွာရွိတဲ့ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးပြားမ်ား မႈကိုပါ ဟန္႕တားႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္.
ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို စားတဲ့ အခါမွာ အေၾကာေတြ တက္ေစပတယ္. . ၾကက္ဟင္းခါးသီးရဲ႕ အေစ့နဲ႕ အေစ့ညာတိုင္ေတြကို ဖယ္ၿပီး အသားခ်ည္းပဲ စားရင္ေတာ့ တက္တာ Blood Pressure တက္တာမ်ိဳး မျဖစ္ႏိုင္ပါ. . ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြကေတာ့ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို လံုး၀မစားသင့္ပါဘူး နည္းနည္းစားရင္ ျပသာနာမရွိေပမယ့္ မ်ားမ်ားစားရင္ ကိုယ္၀န္ပ်က္က်တတ္ပါတယ္. . .
လူတိုင္းရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္မွာ Immune System လို႕ေခၚတဲ့ ခုခံအားစနစ္ရွိပါတယ္. . . အျပင္ကေန ခႏၶာကိုယ္ကို ဒုကၡေပးတဲ့ ပစၥည္းေတြရွိပါတယ္. . .ခုခံအားနဲက ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါေတြေလ်ာ့ပါးေစဖို႕လည္း ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို စားသံုးသင့္ပါတယ္. . . .
ပံုကို ဒီက ယူပါတယ္. .
ေဒါက္တာခင္ေမာင္လြင္္
==============================
======
ခရမ္းခ်ဥ္သီး စားသူသည္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာေလ်ာ႕ခ်ေပးႏိုင္
==============================
======
ခရမ္းခ်ဥ္သီး စားသူသည္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာေလ်ာ႕ခ်ေပးႏိုင္
တစ္ပတ္ အတြင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး ခုနစ္ႀကိမ္ စားသံုးသူ သည္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏႈန္းကို ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ ေလ်ာ႕ခ် ေစႏိုင္ၿပီး ဆယ္ႀကိမ္အထက္စား သူမ်ားျဖစ္ပါက ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာမွ လြတ္ ကင္းႏိုင္သည္ဟု သုေတသီတခ်ိဳ႔က ဆိုသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ေပါေပါမ်ားမ်ား ပါဝင္သည္႕ လိုင္ေကာ္ပင္းဓာတ္ (Lycopene) သည္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္တိုက္ဖ်က္ရာတြင္ အားျပင္း ေသာ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္း Antioxidant ျဖစ္ေသာေၾကာင္႕ ခႏၶာကိုယ္ရွိ ဆဲလ္မ်ားကို ကင္ဆာမကူးစက္ေအာင္ႏွင္႕ မေျပာင္းလဲ မပ်ံ႔ႏွံ့ေအာင္ကာကြယ္ေပး သည္ဟုဆိုသည္။ Antioxidant သည္ အထူးသျဖင္႕ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာႏွင္႕ ကင္ဆာ ျဖစ္မည္႕ အျမဳေတမ်ားကို တားဆီးပယ္ ဖ်က္ေပးႏိုင္သည္။
Lycopene ဓာတ္သည္ Heart Attack ႏွလံုးရပ္ဆိုင္းျခင္းကို ကာကြယ္ တားဆီးေပးႏိုင္ၿပီး အူမႀကီးကင္ဆာႏွင္႕ ေလျဖတ္ျခင္းကိုလည္း တားဆီးႏိုင္သည္ ဟုဆိုၾကသည္။Lutein ႏွင္႕ Zeaxanthin ဓာတ္မ်ားပါဝင္ျခင္းေၾကာင္႕ မ်က္စိ အျမင္ကို ေကာင္းမြန္ၾကည္လင္ေစႏိုင္ ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီ၊ မေကာင္းေသာ LDL အဆီ ဓာတ္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ေသာ HDL ေကာင္းေသာကိုလက္စထေရာဓာတ္၊ က်န္းမာေရးႏွင္႕ ခႏၶာကိုယ္တည္ေဆာက္ ေရးတြင္ အေရးပါေသာ ဆိုဒီယမ္ႏွင္႕ ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္၊ ေသြးနီဥထုတ္ေပးရာ တြင္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ဖိုလစ္အက္ ဆစ္ဓာတ္က ကေလးငယ္မ်ား ႀကီးထြား ဖြံ႔ၿဖိဳးေစရန္ မီးယပ္ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ိဳးသမီး မ်ား အ႐ိုးပါးျခင္း၊ အ႐ိုးဆက္ျခင္းမွ ကာ ကြယ္ေပးႏိုင္သည္႕ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္၊ အမ်ိဳးသမီးမ်ား အထူးလိုအပ္သည္႕ သံ ဓာတ္၊ သက္ႀကီးရြယ္အိုႏွင္႕ ႏွလံုးခုန္မမွန္ သူမ်ားအတြက္ လိုအပ္သည္႕ မဂၢနီစီယမ္ ဓာတ္မ်ားလည္း ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ထို့ေၾကာင္႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အစိမ္း စားျခင္း၊ ခ်က္ျပဳတ္စားျခင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဆာ့စ္ျပဳလုပ္စားျခင္းျဖင္႕ အာဟာရမ်ိဳးစံု ရရွိႏိုင္မည္ျဖစ္သည္။
လြင္လြင္မိုးRef: Health Care Journal
+++++++++++++++++++++++++++++++
ေသြးတိုးေရာဂါႏွင့္ တိုင္းရင္းေဆး
ၾကက္သြန္ျဖဴ(ALLIUM SATIVUM LINN)
ျမန္မာ့ ဟင္းလ်ာ မ်ားႏွင့္ အစား အစာ မ်ားခ်က္ ျပဳတ္ရာတြင္ ၾကက္ သြန္ျဖဴ ကို က်ယ္ျပန္႔ စြာ ထည့္ သြင္း ခ်က္ျပဳတ္ ၾကပါတယ္။ တိုင္းရင္း ေဆးဝါး ေဖာ္စပ္ ရာတြင္ ပရ ေဆးကုန္ ၾကမ္းအျဖစ္လည္း အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ျမန္မာ့တိုင္းရင္း ေဆး သမား ေတာ္မ်ား ၏ ေဆးခန္းတြင္ လည္း ေဆးဝါးတစ္မ်ိဳးအျဖစ္ အသံုးျပဳ ေလ့ရွိပါတယ္။ ကြ်မ္းက်င္သူ၏ ညႊန္ၾကားခ်က္၊ ေဆး ညႊန္းအတိုင္း ေဆးဝါးမ်ားကို စနစ္ တက်ေသာက္သံုးျခင္းသည္ သက္ရွည္ က်န္းမာေရးက႑တြင္အဓိကက်ေသာ အခ်က္အလက္တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ အစဥ္သတိ အျမဲရွိ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ သိမွတ္စရာမ်ား ကို ပဏာမ တင္ျပပါရေစ။ ၾကက္သြန္ ျဖဴတြင္ ေသြးက်ဲေစသည့္ အာနိသင္ရွိ သည့္အတြက္ ေသြးမတိတ္ေရာဂါရွိသူ မ်ား၊ မၾကာခဏႏွာေခါင္းေသြးယိုတတ္ သူမ်ားႏွင့္ခြဲစိတ္ကုသမႈခံယူထားသူမ်ား ဟာ ၾကက္သြန္ျဖဴစားသံုးျခင္းကို ေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္။ၾကက္သြန္ျဖဴကို အလြန္ အကြ်ံ စားသံုး မိျခင္း ျဖင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴတြင္ ပါဝင္ေသာ အခ်ိဳဓာတ္ မ်ားႏွင့္ ဓာတ္ မတည့္ မႈ (Garlic Allergy) ျဖစ္ကာ ေခြ်းထြက္မ်ားျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းနာ ျခင္း၊ မူးေဝျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း တို႔ျဖစ္ေပၚ ခံစားရႏိုင္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ပ်ားရည္ေဆးႏွင့္ ကာကြယ္ပါ
ဒီနည္းကေတာ့ ေရွးက်တဲ့နည္း ျဖစ္ေပမယ့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အာဟာရမ်ား ပါဝင္တဲ့ ေဆးဝါးနည္း တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴဥတစ္လံုးကို အခြံႏႊာၿပီး သန္႔ရွင္းေသာ ဖ်ာခ်ဳပ္အပ္နဲ႔ ၅ခ်က္- ၆ခ်က္ခန္႔ေဖာက္ကာ ပ်ားရည္ထည့္ ထားတဲ့ ပုလင္းထဲတြင္ စိမ္ထားပါ။ ထိုပ်ားရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း ကို နံနက္ တစ္ႀကိမ္၊ ညတစ္ႀကိမ္ စားသံုးေပးျခင္းအားျဖင့္ေသြးတိုးေရာဂါ နဲ႔ ႏွလံုး ေသြးေၾကာ က်ဥ္း ေရာဂါ ရွင္မ်ား အတြက္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴတြင္ပါရွိေသာ Allicin ျဒပ္ေပါင္းသည္ ေဆးဖက္ဝင္ အာနိ သင္မ်ားကို ရရွိေစသည္ဟု သုေတ သနပညာရွင္မ်ားက မွတ္ခ်က္ေပး ထားပါတယ္။
ေဆးသိပံၸသုေတသန ေတြ႔ရွိခ်က္ အဆုိ
ေသြးခဲျခင္း၊ ေသြးလႊတ္ေၾကာ မ်ားက်ဥ္း ေျမာင္းျခင္း၊ ေသြးေၾကာ မာခဲျခင္းတို႔ကိုထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္သည့္ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ေသြးလွည့္ပတ္မႈ ေကာင္းမြန္ေစတဲ့အတြက္ ႏွလံုးေသြး ေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊ ေလျဖတ္၊ ေလ သင္တုန္းေရာဂါနဲ႔ေလငန္းေရာဂါအျပင္ ေျခဖ်ားလက္ဖ်ားသို႔ ေသြးေရာက္ရွိမႈ နည္းေသာ ေရာဂါသည္မ်ားအေနျဖင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ပံုမွန္စားေနက်အစား အစာေတြထဲမွာထည့္သြင္းစားသံုးသင့္ တယ္လို႔ ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားမွ တိုက္တြန္း အႀကံျပဳထားပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ အစြမ္း ေသြးတုိးေရာဂါအတြက္ အ့ံမခန္း
Ace Inhibitor ကဲ့သို႔ အာနိသင္ ရွိသည့္ Gamma-Glutamyl Cysteine ပါဝင္တဲ့အတြက္ ေသြးတိုးက်ေစသည္ ဟု သုေတသန စာတမ္းအခ်ိဳ႕တြင္ ထုတ္ေဖာ္ေရးသားထားပါတယ္။ လတ္တေလာခံစားေနရသည့္ မျပင္း ထန္ေသာ ေသြးတိုးေရာဂါႏွင့္ နာတာ ရွည္ ေသြးတိုးေရာဂါလူနာမ်ားအေန ျဖင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို စားသံုးေပးသင့္ ေၾကာင္း သိရပါတယ္။
အပင္ထြက္ ဓာတုျဒပ္စင္မ်ား (Phytochemical)
ၾကက္သြန္ျဖဴတြင္ ပါဝင္ေသာ အဓိကက်သည့္ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားမွာ ေအာက္ပါအတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္-
- Lecithin - Allicin - Beta Sitosterol
- Garlic Oil
- Linoleic Acid
- Palmitic Acid
- Lecithin - Allicin - Beta Sitosterol
- Garlic Oil
- Linoleic Acid
- Palmitic Acid
ဆင္တုံးမႏြယ္ (Tinospora Cordifolia)
ဆင္တံုးမႏြယ္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ "အသက္ႀကီးလွ်င္ ဆင္စီးပါ" ဟူ ေသာ စကားစုကို ေဆာင္းပါးမ်ားတြင္ မၾကာခဏ ဖတ္႐ႈရပါတယ္။ စာေရး သူကိုယ္တိုင္ စြယ္စံု ဆင္တံုးမႏြယ္ တိုင္းရင္းေဆးဝါးဟူေသာ ေဆာင္းပါး ရွည္ႀကီးတစ္ပုဒ္ကို လြန္ခဲ့သည့္ ၁၀ ႏွစ္ေက်ာ္က မဂၢဇင္းတစ္ေစာင္မွာ ေဖာ္ျပျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။ စာေရးသူ ကိုယ္တိုင္ လူနာသံုးေဆးဝါးအျဖစ္ အသံုးျပဳလ်က္ရွိပါတယ္။ ဆင္တံုး မႏြယ္ဟာ အလြန္ေဆးဖက္ဝင္ၿပီး ေရာဂါေဝဒနာ အေတာ္မ်ားမ်ားကို ကုသႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ အိႏၵိယအာယုေဗၺဒ ေဆးက်မ္းေတြမွာလည္း အသက္ရွည္ က်န္းမာေရးေဆးဝါးအျဖစ္ ေဖာ္ျပ ခ်က္ေတြကိုလည္း ဖတ္႐ႈခဲ့ရပါတယ္။ စာေရးသူရဲ႕စိတ္ႀကိဳက္စိစစ္ေရြးခ်ယ္ ထားတဲ့ ေဆးပင္တစ္ပင္လည္း ျဖစ္ ပါတယ္။ ဆင္တံုးမႏြယ္ပင္ကို အရပ္ေဒသအလိုက္ အမည္ အမ်ိဳး မ်ိဳးနဲ႔ အစြဲျပဳၿပီး ေရးသားထားခ်က္ လည္းရွိပါေသးတယ္။
ျမန္မာႏုိင္ငံသုေတသနအဖြဲ႔
အထူးသျဖင့္ Myanmar Medical Research Institute (Zafar Shah Road) မွထုတ္ေဝသည့္ Plant with Reputed Hypoglycemic Action စာအုပ္တြင္ ဆင္တံုးမႏြယ္ပင္၏ ေဆးဖက္ဝင္ အာနိသင္အေၾကာင္းကို ေဖာ္ျပထားပါေသးတယ္။
အပင္ထြက္ျဒပ္ေပါင္းမ်ား
- Giloin
- Tinosporin
- Gilosterol
- Berberine
- Starch
- Tinosporaside
- Tinosporidine
- Alkaloid
- Giloin
- Tinosporin
- Gilosterol
- Berberine
- Starch
- Tinosporaside
- Tinosporidine
- Alkaloid
ေသြးတုိးက် အာနိသင္ ေတြ႔ရွိခ်က္
ေဆးဝါးအျဖစ္ အသံုးျပဳရာမွာ အႏြယ္နဲ႔ ပင္စည္႐ိုးတံမ်ားကို ေဆးခ်ိန္ ပမာဏ၊ ေဆးညႊန္းအတိုင္းေသာက္ သံုးေပးရပါတယ္။ ေဆးသိပၸံပညာရွင္ မ်ားရဲ႕ သုေတသနျပဳခ်က္မ်ားအရ ဆင္တံုးမႏြယ္ပင္တြင္ ပါဝင္ေသာ အပင္ထြက္ျဒပ္ေပါင္းမ်ား (Phytochemicals)ဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ေသြး လႊတ္ေၾကာနံရံမ်ား ေတာင့္တင္းေန မႈကို ေျပေလ်ာ့ေပးေစကာ ေသြးေၾကာ ငယ္မ်ား က်ယ္လာေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိေၾကာင္းသိရပါတယ္။ ေသြးဖိအား ပမာဏကို က်ဆင္းေစေသာေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါအတြက္ အက်ိဳးရွိေစ ေၾကာင္းပင္ ျဖစ္ေပသည္ဟု အဆိုပါ စာတမ္းတြင္ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ Anti-inflammatory Action ေရာင္ ရမ္းမႈကိုလည္းသက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။ ဆီးရႊင္ေစေသာ အာနိသင္ (Mild Diuretic Action)လည္း ရွိသည့္ အတြက္အားျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ ပိုလွ်ံ ေနတဲ့ အငန္ဓာတ္မ်ားကို ဆီးလမ္း ေၾကာင္းမ်ားမွတစ္ဆင့္ ထုတ္ေပးျခင္း ျဖင့္ေသြးတိုးကိုသက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။ ေသြးတိုးေဝဒနာရွင္မ်ားအတြက္ ဆင္ တံုးမႏြယ္ကို အသံုးျပဳရာတြင္ ေဆးခ်ိန္ ပမာဏအတိုင္း ေသာက္သံုးရန္ လို အပ္ပါတယ္။ တစ္ႀကိမ္ေသာက္လွ်င္ ေဆးမႈန္႔ ၄ ပဲသား (၆၃ ဂရမ္)ကို တစ္ႀကိမ္ေသာက္ေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ေလးနာရီျခား၍ တစ္ေန႔ေလးႀကိမ္ခန္႔ ေသာက္ေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ Ref: - Ministry of Health Department of Traditional Medicine Commonly Used Herbal Plants. Herbal Manual By Harold Ward.
ေက်ာ္တင့္ေဆြ
------------------------------------------------------
အစာအိမ္ကင္ဆာျဖစ္ရျခင္း အေၾကာင္းရင္းမ်ား
ေက်ာ္တင့္ေဆြ
------------------------------------------------------
အစာအိမ္ကင္ဆာျဖစ္ရျခင္း အေၾကာင္းရင္းမ်ား
အစာအိမ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ရျခင္း အေၾကာင္း ရင္းမ်ားကို ဘယ္သူ မွေတာ့ အတိအက် မသိပါဘူး။
(၁)Helicobacter pylori
H.pylori သည္ ဗက္တီးရီးယား တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ၿပီး မ်ားေသာ အားျဖင့္ အစာအိမ္၏ အတြင္းပိုင္း မ်က္ႏွာျပင္ အား ေရာဂါကူးစက္ေစၿပီး အစာအိမ္ ေရာင္ရမ္းျခင္းႏွင့္ အစာအိမ္တြင္ အနာျဖစ္ျခင္းတို႔ကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
H.pylori သည္ ဗက္တီးရီးယား တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ၿပီး မ်ားေသာ အားျဖင့္ အစာအိမ္၏ အတြင္းပိုင္း မ်က္ႏွာျပင္ အား ေရာဂါကူးစက္ေစၿပီး အစာအိမ္ ေရာင္ရမ္းျခင္းႏွင့္ အစာအိမ္တြင္ အနာျဖစ္ျခင္းတို႔ကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
(၂) နာတာရွည္ အစာအိမ္ေရာင္ရမ္းမူ
အနီးမီးယား (Anaemia) ေသြး အားနည္းေရာဂါကဲ့သို႔ေသာ ေရာဂါ ရွိသူမ်ားတြင္ နာတာရွည္ အစာအိမ္ ေရာင္ရမ္းမႈရွိပါက အစာအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခအၱရာယ္ မ်ားျပားပါတယ္။
အနီးမီးယား (Anaemia) ေသြး အားနည္းေရာဂါကဲ့သို႔ေသာ ေရာဂါ ရွိသူမ်ားတြင္ နာတာရွည္ အစာအိမ္ ေရာင္ရမ္းမႈရွိပါက အစာအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခအၱရာယ္ မ်ားျပားပါတယ္။
(၃) ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း
ေဆးလိပ္ေသာက္သူေတြဟာ မေသာက္သူေတြထက္ အစာအိမ္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ပိုမိုမ်ားပါတယ္။ ေဆးလိပ္အလြန္အကြ်ံေသာက္သံုးသူ မ်ားတြင္ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ပိုမိုမ်ားျပားပါ တယ္။
ေဆးလိပ္ေသာက္သူေတြဟာ မေသာက္သူေတြထက္ အစာအိမ္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ပိုမိုမ်ားပါတယ္။ ေဆးလိပ္အလြန္အကြ်ံေသာက္သံုးသူ မ်ားတြင္ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ပိုမိုမ်ားျပားပါ တယ္။
(၄) မိသားစုေနာက္ခံ/ ေနာက္ေၾကာင္းရာဇ၀င္
မိဘ၊ ညီအစ္ကိုေမာင္ႏွမႏွင့္ သားသမီးမ်ားကဲ့သို႔ေသာ ေဆြမ်ိဳးတစ္ ေယာက္ေယာက္တြင္အစာအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ခဲ့ဖူးပါက ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ ပိုမို မ်ားျပားပါတယ္။
မိဘ၊ ညီအစ္ကိုေမာင္ႏွမႏွင့္ သားသမီးမ်ားကဲ့သို႔ေသာ ေဆြမ်ိဳးတစ္ ေယာက္ေယာက္တြင္အစာအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ခဲ့ဖူးပါက ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ ပိုမို မ်ားျပားပါတယ္။
(၅) အာဟာရခ်ဳိ႔တဲ့မူ၊ ကုိယ္လက္လႈပ္ရွားမႈမရွိျခင္းႏွင့္ အ၀လြန္ ျခင္း ကဲ့သုိ႔ေသာ အေျခအေန မ်ားတြင္လည္း အစာအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခရွိပါတယ္။
HPP
Ref: Internet
__________________________________________
HPP
Ref: Internet
__________________________________________
- အယ္လ္ကုိေဟာ အရက္ေသာက္သုံး သံုးျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ရမယ္။
-ပဋိဇီဝပိုးသတ္ေဆးမ်ား အလြန္ အကြ်ံေသာက္သံုးျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ ရမယ္။
-အလြန္ပူတဲ့ အစားအစာေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔ ႀကိဳးစားပါ။
-အစာအိမ္ရဲ႕ အက္စစ္အေျခ အေနကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္တဲ့ ႏြားႏို႔ ကို မ်ားမ်ားေသာက္ေပးပါ။ -ပူစပ္တဲ့ အစားအစာမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
-ကိုလာ၊ ဆိုဒါပါေသာ အခ်ိဳရည္ မ်ား မေသာက္သံုးသင့္ပါဘူး။
-ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းကိုလည္း ေရွာင္ၾကဥ္ရပါမယ္။
-ေခ်ာကလက္မစားပါနဲ႔။
-အဆီနည္းေသာ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း မ်ားကို စားသံုးေပးပါ။
- ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းကို ေရွာင္ ၾကဥ္ပါ။
- လတ္ဆတ္ေသာ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္၊သစ္သီးဝလံမ်ားကိုစားသံုးေပးပါ။
- ေလထေစတဲ့ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ၾကက္သြန္နီ စတဲ့ အစား အစာမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ေပးပါ။
- အက္စစ္ပမာဏနည္းေသာ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္မ်ားကို ေသာက္ေပး သင့္ပါတယ္။
- လက္ဖက္မွ ထုတ္ထားျခင္း မဟုတ္ေသာ သဘာဝေဆးလက္ဖက္ ရည္ကို ေသာက္ေပးပါ။
- အစာအိမ္ေရာင္ရမ္းေနတဲ့ လူနာ မ်ားခ်ိစ္၊ ေထာပတ္ စားသံုးေပး ႏိုင္ ပါတယ္ ။
-ပဋိဇီဝပိုးသတ္ေဆးမ်ား အလြန္ အကြ်ံေသာက္သံုးျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ ရမယ္။
-အလြန္ပူတဲ့ အစားအစာေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔ ႀကိဳးစားပါ။
-အစာအိမ္ရဲ႕ အက္စစ္အေျခ အေနကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္တဲ့ ႏြားႏို႔ ကို မ်ားမ်ားေသာက္ေပးပါ။ -ပူစပ္တဲ့ အစားအစာမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
-ကိုလာ၊ ဆိုဒါပါေသာ အခ်ိဳရည္ မ်ား မေသာက္သံုးသင့္ပါဘူး။
-ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းကိုလည္း ေရွာင္ၾကဥ္ရပါမယ္။
-ေခ်ာကလက္မစားပါနဲ႔။
-အဆီနည္းေသာ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း မ်ားကို စားသံုးေပးပါ။
- ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းကို ေရွာင္ ၾကဥ္ပါ။
- လတ္ဆတ္ေသာ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္၊သစ္သီးဝလံမ်ားကိုစားသံုးေပးပါ။
- ေလထေစတဲ့ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ၾကက္သြန္နီ စတဲ့ အစား အစာမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ေပးပါ။
- အက္စစ္ပမာဏနည္းေသာ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္မ်ားကို ေသာက္ေပး သင့္ပါတယ္။
- လက္ဖက္မွ ထုတ္ထားျခင္း မဟုတ္ေသာ သဘာဝေဆးလက္ဖက္ ရည္ကို ေသာက္ေပးပါ။
- အစာအိမ္ေရာင္ရမ္းေနတဲ့ လူနာ မ်ားခ်ိစ္၊ ေထာပတ္ စားသံုးေပး ႏိုင္ ပါတယ္ ။
ဇင္မာျမင့္
Ref: Internet
Ref: Internet
**************************************************
ေဆာင္းရာသီတြင္ Lotion ႏွင့္ သနပ္ခါး လိမ္းျခင္းမ်ားကို ဂ႐ုစိုက္သင္႕
ေဆာင္းရာသီတြင္ Lotion ႏွင့္ သနပ္ခါး လိမ္းျခင္းသည္ အေရျပားကို အက္ကြဲ ေစႏိုင္ၿပီး အဆီျပန္လြန္းသူမ်ားမွလြဲ၍ အမ်ားစုမွာ ရာသီဥတု အလြန္ေအးခ်ိန္တြင္ Lotion ႏွင့္ သနပ္ခါး လိမ္းျခင္းကို မျပဳလုပ္ သင့္ေၾကာင္း ရန္ကုန္ ျပည္သူ႔ ေဆး႐ံုႀကီးမွ အေရျပား အထူးကု ဆရာဝန္ တစ္ဦးက ေျပာသည္။ "ေဆာင္းရာသီမွာ ရာသီဥတု ေအးေတာ့ အသားအေရေတြက ေျခာက္ၿပီး အက္ကြဲ လာတတ္တယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ အဆီဓာတ္ပါတဲ့ ကရင္မ္ေတြကိုပဲ လိမ္းသင့္တယ္။ သနပ္ခါးနဲ႔ Lotion ကို မလိမ္းတာ ပိုေကာင္းတယ္။ သူက အေရျပားကို မစိုေျပေစဘဲ ပိုၿပီး ေျခာက္ေသြ႔ အက္ကြဲေစ တတ္တာေၾကာင့္ အသား အေရ ပ်က္စီးျခင္း ျဖစ္ေစ တတ္ပါတယ္"ဟု ယင္းပုဂၢိဳလ္က ဆို သည္။
ရာသီဥတု အေျပာင္းအလဲကာလႏွင့္ ေဆာင္းဥတုသည္ ေအး၍ ေျခာက္ေသြ႕ၿပီး ေလထု စိုထိုင္းဆနည္းလာျခင္းေၾကာင့္ အျပားပြင့္ျခင္း၊ ငါးၾကင္းကြက္ကဲ့သို႔ အကြက္မ်ားထျခင္း၊ ႏႈတ္ခမ္းကြဲျခင္းမ်ား ျဖစ္တတ္ေၾကာင္း၊ ၄င္းျဖစ္စဥ္မ်ားသည္ ကေလးႏွင့္ ပိန္ေသာသက္ႀကီးပိုင္းအရြယ္ မ်ားတြင္အျဖစ္မ်ားတတ္ၿပီး လူလတ္ပိုင္း အရြယ္မ်ားတြင္ အျဖစ္နည္းေၾကာင္း ၄င္းကေျပာသည္။ ရာသီဥတုေအးသည့္အခါ အေရျပား တြင္ အထက္ပါျဖစ္စဥ္ မ်ားျဖစ္ပြားျခင္း သည္ အေရျပားအလႊာေအာက္တြင္ ကပ္ ေနေသာအာ႐ံုေၾကာအမွ်င္မ်ားကို လံႈ႕ေဆာ္ သကဲ့သို႔ျဖစ္ၿပီး ယားယံျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚ လာျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ ၄င္းကဲ့သို႔မျဖစ္ေစရန္အတြက္ ေဆာင္း ဥတုတြင္ ေလ့က်င္ခန္းမ်ားလုပ္ျခင္း၊ ေရ မ်ားမ်ားေသာက္၍ အရည္ရႊမ္းေသာ အသီး အႏွံမ်ားစားျခင္း၊ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းမွ ေရွာင္ၾကည္ျခင္း၊ စိတ္ဖိစီးမႈကင္းေအာင္ေန ထိုင္ျခင္း၊ အဆီဓာတ္ပါေသာ ကရင္မ္မ်ား၊ သံလြင္ဆီ အစရွိသည့္အဆီမ်ား လိမ္းေပး ျခင္းတို႔ကို ျပဳလုပ္သင့္သည္။
မင္းဟိန္းေက်ာ္
Ref:Venus News
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
ႏွာေစးေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါ
မင္းဟိန္းေက်ာ္
Ref:Venus News
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
ႏွာေစးေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါ
ႏွာေစးေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါကဲ့သို႔ လူတိုင္းလိုလို ျဖစ္ပြားတတ္ေသာ ေရာဂါတစ္မ်ိဳးရွိသည္။ သာမန္အား ျဖင့္ ခဏတစ္ျဖဳတ္ႏွင့္ ေပ်ာက္သြား တတ္ေသာေၾကာင့္ ေရာဂါဟုပင္ သတ္မွတ္ေလ့မရွိၾကပါ။ သို႔ေသာ္ ရက္ရွည္လမ်ား ခံစားေနရေသာ သူမ်ားအတြက္ေတာ့မူ ခံရခက္ေသာ ေရာဂါေဝဒနာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေတာ့၏။ ႀကိဳ႔ထိုးျခင္းဆိုသည္မွာ ဝမ္းဗိုက္ အတြင္းရွိ ဒိုင္ယာဖရမ္ေခၚ ျြကက္သား လႈပ္ရွားရာမွ ျဖစ္ေပၚလာျခင္း ျဖစ္ သည္ဟု အၾကမ္းဖ်င္းၾကားဖူးထားပါ သည္။
ယင္းဒိုင္ယာဖရမ္ ျြကက္သား သည္ ပံုမွန္အားျဖင့္ လႈပ္ရွားေလ့ မရွိဘဲ အေၾကာင္းတစ္ခုခု တိုက္ဆိုင္ လာေသာအခါ လႈပ္ရွားလာသျဖင့္ ႀကိဳ႕ထိုးျခင္းဟူေသာ ေဝဒနာ ျဖစ္ေပၚ လာရျခင္း ျဖစ္သည္။ ႀကိဳ႕ထိုးျခင္းႏွင့္ ပတ္သက္၍ ေဆးနည္းတိုေပါင္းေျမာက္ျမားစြာ တင္ျပေရး သားၾက သည္။ ႀကိဳ႕ထိုးလွ်င္ ေရေသာက္ရမည္ကို လူတိုင္းသိၾက သည္၊ ႀကိဳ႔ထိုးသူတိုင္းအားလည္း ေရေသာက္ခိုင္းၾကသည္။
ေရေသာက္ ၿပီး ေပ်ာက္သြားတာလည္း ရွိပါသည္။ မေပ်ာက္မခ်င္း ေရေသာက္ၾကသျဖင့္ ဝမ္းဗိုက္ကယ္သြားၿပီး ထမင္းစားပ်က္ ရ၏။ ေနာက္ဆံုးဖတ္လိုက္ရေသာ မဂၢဇင္းတစ္အုပ္ တြင္ေသာက္ေရဖန္ခြက္ အတြင္း ေရထည့္၊ ေၾကးျပားတစ္ခု ထည့္ၿပီးေသာက္ရန္ နည္း တစ္ခု ေပး ထားပါသည္။ ကြ်န္ေတာ္တင္ျပခ်င္သည္မွာ လည္း ေရေသာက္နည္းပင္ ျဖစ္ပါ သည္။ ဤနည္းမွာ နကၡတၲ ေရာင္ျခည္မဂၢဇင္းထဲမွ ဖတ္႐ႈခဲ့ရေသာ နည္းပင္ ျဖစ္ပါသည္။
ႀကိဳ႕ထိုးသူ၏ နားရြက္ႏွစ္ဖက္အား အျခားသူတစ္ဦး က တင္းက်ပ္စြာ ေလလံုေအာင္ ပိတ္ ေစၿပီး ႀကိဳ႔ထိုးသူကို အသက္ေအာင့္ၿပီး ေရေသာက္ေစေသာနည္းပင္ျဖစ္သည္။ မိမိႀကိဳ႕ထိုးေနစဥ္ အနား၌ နားရြက္ ပိတ္ေပးမည့္သူမရွိပါက မိမိခံတြင္း၌ ေရကို ဆံ့သေရြ႕ ငံုထားၿပီး မိမိဘာ သာ နားရြက္ကို ေလလံုေအာင္ ပိတ္ ၿပီး အသက္ေအာင့္၍ ေရကို မ်ိဳခ်ပါ။ ေရတစ္ငံုစာႏွင့္ပင္ ႀကိဳ႕ထိုး လက္ေတြ႕ ေပ်ာက္ခဲ့ရပါသည္။ ဤနည္းသည္ သိပၸံနည္းက် လက္ေတြ႕ဆန္ေသာ နည္းျဖစ္သည္ ဟု စဥ္းစားမိပါသည္။ အသက္ရွဴ ေအာင့္ထားျခင္းအားျဖင့္ အဆုတ္တြင္း ၌ ေလမ်ားျဖင့္ တင္းခံထားစဥ္ နား ရြက္ကို ပိတ္ထားျခင္းျဖင့္ နားရြက္မွ ေလမထြက္ႏိုင္၊ ထိုအခ်ိန္တြင္ အသက္ ေအာင့္၍ ေရကို မ်ိဳခ်လိုက္ေသာအခါ ဝမ္းဗိုက္အတြင္းရွိ ဒိုင္ယာဖရမ္ေခၚ ျြကက္သားျပင္အားေအာက္သို႔ တြန္းခ် လိုက္သကဲ့သို႔ ျဖစ္သြားသည္။
ဒိုင္ယာ ဖရမ္ျြကက္သားျပင္သည္ အထက္သို႔ ေဆာင့္ေဆာင့္တက္ျခင္းအားျဖင့္ ႀကိဳ႕ ထိုးေနရာမွ ေအာက္သို႔ ဖိအားျပင္း စြာျဖင့္ တြန္းခ်ျခင္းခံလိုက္ရေသာအခါ အေပၚသို႔ ေဆာင့္ေဆာင့္တက္ေသာ အက်င့္ေပ်ာက္သြားၿပီး ႀကိဳ႕ထိုးျခင္း ေဝဒနာလည္း ေပ်ာက္ကင္းသြားရ ေလသည္။ ေရတစ္ငံုမ်ိဳခ်ၿပီး မေပ်ာက္ကင္း ပါက ဒုတိယတစ္ငံုထပ္ၿပီး အထက္ပါ နည္းအတိုင္း မ်ိဳခ်ပါ။ ေရတစ္ဖန္ခြက္ မကုန္မီမွာပင္ လက္ေတြ႕ေပ်ာက္ကင္း မည္ ျဖစ္ပါသည္။ လုပ္ကိုင္ရတာ လြယ္ကူ၊ ပစၥည္း ရွာရတာမခက္ခဲ၊ အမွားအယြင္း အၱ ရာယ္မရွိႏိုင္ေသာ သိပၸံနည္းက် လက္ ေတြ႕နည္းမို႔ ႀကိဳ႕ထိုးေနေသာသူမ်ား လက္ေတြ႕စမ္းသပ္ၾကည့္ရန္ ေရးသား တင္ဆက္လိုက္ရပါသည္။
ေဇယ်ေက်ာ္(ေျမာက္ဒဂုံ)
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
လည္ေခ်ာင္းေရာင္တယ္ဆိုတာ ဘာလဲ
ေဇယ်ေက်ာ္(ေျမာက္ဒဂုံ)
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
လည္ေခ်ာင္းေရာင္တယ္ဆိုတာ ဘာလဲ
နံနက္ မိုးလင္း အိပ္ရာက ႏိုးလာ တဲ့အခါ လည္ေခ်ာင္း ထဲမွာ ရွတတႀကီး ျဖစ္ေနၿပီး နာက်င္ ေနတာကို သတိ ထားမိႏိုင္ပါတယ္။ ဒါကိုလည္ေခ်ာင္း နာတယ္လို႔ အရပ္ထဲမွာ ေျပာဆိုသံုး ႏႈန္းေလ့ရွိပါတယ္။ ပထမဦးဆံုး လည္ေခ်ာင္းရွတတ ျဖစ္လာၿပီးေနာက္ ေနရတာ ကသိကေအာက္ ျဖစ္လာ တယ္။ နာလာတယ္။ ေနာက္ပိုင္း အစာႏွင့္ေရ မ်ိဳလို႔မရ ေလာက္ေအာင္ နာက်င္လာတတ္ပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္ လည္ေခ်ာင္းနာရတာလဲ
မ်ားေသာအားျဖင့္ေတာ့ ဗိုင္းရပ္စ္ ပိုးဝင္ျခင္းေၾကာင့္ လည္ေခ်ာင္း နာေလ့ရွိၿပီး ဗက္တီးရီးယားပိုးေၾကာင့္ လည္ေခ်ာင္းေရာင္ရမ္းတာမ်ိဳးကေတာ့ အျဖစ္နည္းပါတယ္။
ဘာလကၡဏာေတြ ခံစားရတတ္ ပါသလဲ
လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းေၾကာင့္ ခံ စားရတဲ့ေဝဒနာေတြဟာ မ်ားေသာ အားျဖင့္ တစ္ႀကိမ္နဲ႔ တစ္ႀကိမ္တူေလ့ မရွိပါ။ ျဖစ္ပြားရတဲ့ အေၾကာင္းရင္းေပၚ မူတည္ၿပီး ခံစားရတဲ့ ေရာဂါ ေဝဒနာ ေတြ ေျပာင္းလဲတတ္ပါတယ္။
အျဖစ္မ်ားေလ့ရွိတဲ့ လကၡဏာ ေတြကေတာ့ -
(၁) လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း။
(၂) လည္ေခ်ာင္းရွတတျဖစ္ျခင္း။
(၃) စကားေျပာတဲ့အခါ၊ အစာ၊ ေရ သို႔မဟုတ္ တံေတြး မ်ိဳခ်တဲ့ အခါတြင္ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း။
(၄) လည္ေခ်ာင္းဟာ ေျခာက္ေသြ႕ ေနသလို ခံစားရျခင္း။
(၅) လည္ေခ်ာင္းနားတစ္ဝိုက္(အထူး သျဖင့္ ေမး႐ိုးႏွင့္ လည္ပင္း) ရွိအက်ိတ္ ေရာင္ရမ္းကာ အရြယ္အစား ႀကီးမား လာျခင္း။
(၆) အာသီးမ်ား ေရာင္ရမ္းျခင္း။ ဗက္တီးရီးယားေၾကာင့္ လည္ ေခ်ာင္းနာတယ္ဆိုရင္အာသီးေရာင္ရမ္း နီရဲလာကာျပည္တည္ေနလို႔အျဖဴအဖတ္ ေလးေတြေတာင္ ေတြ႕ရတတ္ပါတယ္။
အျဖစ္မ်ားေလ့ရွိတဲ့ လကၡဏာ ေတြကေတာ့ -
(၁) လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း။
(၂) လည္ေခ်ာင္းရွတတျဖစ္ျခင္း။
(၃) စကားေျပာတဲ့အခါ၊ အစာ၊ ေရ သို႔မဟုတ္ တံေတြး မ်ိဳခ်တဲ့ အခါတြင္ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း။
(၄) လည္ေခ်ာင္းဟာ ေျခာက္ေသြ႕ ေနသလို ခံစားရျခင္း။
(၅) လည္ေခ်ာင္းနားတစ္ဝိုက္(အထူး သျဖင့္ ေမး႐ိုးႏွင့္ လည္ပင္း) ရွိအက်ိတ္ ေရာင္ရမ္းကာ အရြယ္အစား ႀကီးမား လာျခင္း။
(၆) အာသီးမ်ား ေရာင္ရမ္းျခင္း။ ဗက္တီးရီးယားေၾကာင့္ လည္ ေခ်ာင္းနာတယ္ဆိုရင္အာသီးေရာင္ရမ္း နီရဲလာကာျပည္တည္ေနလို႔အျဖဴအဖတ္ ေလးေတြေတာင္ ေတြ႕ရတတ္ပါတယ္။
ဘယ္လုိကုသ ႏုိင္ပါသလဲ
ျဖစ္ပြားရတဲ့ အေျခခံ ကူးစက္ ေရာဂါေပၚ မူတည္ၿပီး ဥပမာ ဗက္တီး ရီးယားေၾကာင့္ ျဖစ္တာဆိုရင္ ပဋိဇီဝ ေဆးေပး၍ သက္သာေပ်ာက္ကင္း ေအာင္ ကုသေပးႏိုင္ပါတယ္။ တုပ္ေကြး ေရာဂါေၾကာင့္ လည္ ေခ်ာင္းေရာင္တာဆိုရင္ေတာ့ ၂ရက္၊ ၃ရက္ၾကာတဲ့အခါ သူ႔ဘာသာသူ အလိုလို သက္သာသြားပါလိမ့္မယ္။ လည္ေခ်ာင္းနာေနခ်ိန္မွာေတာ့ လည္ေခ်ာင္းနာ ေပ်ာက္ငံုေဆးျပား ေလးေတြ ေဆးဆိုင္ေတြမွာ ေမးဝယ္ ႏိုင္ပါတယ္။ ေရေႏြးပူပူတစ္ဖန္ခြက္ထဲကို ဆား လက္ဖက္စားဇြန္းတစ္ဇြန္းခန္႔ထည့္ ကာလည္ေခ်ာင္းအဝသို႔ေရာက္ေအာင္ ငံုကာ ပလုတ္ က်င္းေပးပါ။
လည္ေခ်ာင္းမနာေအာင္ မေ၇ာင္ရမ္းေအာင္ ဘယ္လုိကာကြယ္ႏုိင္လဲ။
တစ္ကိုယ္ေရက်န္းမာေရးကို အထူးဂ႐ုစိုက္ပါ။ ကူးစက္ေရာဂါ အမ်ားစုကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ အမ်ားသံုးတယ္လီဖုန္း၊ ဘတ္စ္ ကားလက္ကိုင္တန္း/ကြင္း၊ အိမ္သာ တံခါး လက္ကိုင္ စသည္ တို႔ကို ကိုင္တြယ္ ၿပီးပါက ေရ၊ ဆပ္ျပာတို႔ႏွင့္ လက္ကို ေသခ်ာစြာ ေဆးေၾကာလိုက္ပါ။
ေဒါက္တာရည္ညြန္႔ေမ
ေဒါက္တာရည္ညြန္႔ေမ
0 comments:
Post a Comment